NKF Magasinet | 14. Satser på avfallsfri byggeplass
1183
page-template-default,page,page-id-1183,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Innovasjon Norge støtter et forprosjekt for å finne frem til nye løsninger som kan redusere avfallet. Illustrasjonsfoto – byggeplassen er tilfeldig valgt. Foto: Shutterstock

Satser på avfallsfri byggeplass

Stavanger og Sandnes krever langt mindre avfall i to nye 
skoleprosjekter. De vil gjøre byggeplassen avfallsfri på seks år.

I første omgang snakker vi om å komme ned fra 60 til 15–16 kilo avfall per kvadratmeter, forteller Torbjørn Sterri. Sjefen i det kommunale Sandnes Eiendomsselskap er klar for å gå foran i arbeidet for avfallsfrie byggeplasser. Først i to helt konkrete prosjekter, og så med et innovasjonsprosjekt for å utvikle ny teknologi og nye produkter.

 

Penger å tjene

– Det begynte med at Norsk Kommunalteknisk Forening hadde et ønske om å starte et prosjekt med avfallsfrie byggeplasser. Stavanger og Sandnes kommune sa ja, og vi har hatt med oss bransjen lokalt og nasjonalt, sier Sterri.

Kommunene arrangerte en dialogkonferanse og passet på å spørre dem som skulle på konferansen, om hva de mente at er mulig.

– Alle mente at det er mulig å redusere avfallsmengden. Over halvparten mente at de skulle klare 50 prosent eller mer. I tillegg sa over 70 prosent at det ville gi økonomisk gevinst for firmaet deres å redusere avfallet! forteller han.

Sterri trekker linjene til FNs klimamål og til Paris-avtalen, samtidig som han mener at bransjen har vært dårlig på miljø. I det siste har bærekraft blitt viktigere for byggenæringen, men bygningsavfallet er også en del av den bærekraften.

 

75 prosent ned

– For å gå videre måtte vi ha konkrete prosjekt, fastslår Torbjørn Sterri. Stavanger har lyst ut et prosjekt på Tastaveden skole, mens Sandnes skal bruke 320 millioner kroner på nye Skaarlia skole. Ett rehabiliteringsprosjekt, ett nybygg.

– Vi definerte et nullpunkt – ifølge NHP-nettverket blir det cirka 60 kilo avfall per kvadratmeter i dag for den typen bygninger. Vi hadde sagt at vi ville ned 75 prosent, sier han.

 

Millionbonus

Ønsket var å bruke både gulrot og pisk. Derfor blir det bonus til entreprenørene hvis de klarer mindre enn 40 kilo avfall per kvadratmeter, og full uttelling på en million kroner om de kommer ned til 20 kilo. Motsatt får de gebyr om avfallsmengden kommer over 40 kilo, opp til en million i gebyr om den blir 60. En rettferdig måte å gjøre det på, har kommunene og bransjen kommet frem til.

I neste omgang blir avfallskutt et nasjonalt prosjekt. Innovasjon Norge har gitt en kvart million til et forprosjekt. De største kommunene i Norge er med, og det er Statsbygg, også. De kommer til å stille strengere krav til avfallsmengden på byggeplassene sine, og de vil være med på et prosjekt for å utvikle produkter og teknikker som kan hjelpe.

Mye handler om å tenke seg om og ta de riktige valgene, mener Sterri. Han bruker eksempler fra andre bransjer – verftet som sveiser sammen rør i stedet for å kaste stumpene; møbelprodusenten som pakker inn produktene i pledd og stoff som de så tar tilbake og bruker på nytt.

 

Industrialisering

– Entreprenørene kan velge leverandører som gir lite avfall. Skal du redusere, så må du begynne med å produsere mindre av det du ikke trenger. Digitalisering og prefabrikkering hjelper. Når du produserer større elementer direkte på fabrikken, blir byggeplassen i større grad et monteringssted og avfallsmengden mindre, konstaterer han. Det bidrar også til effektivisering i en bransje som har sett at produktiviteten synker.

– I dag sorterer du ut melkekartongene, og om ikke du gjør det, så gjør avfallsverket det. Vi må være litt flinkere hos oss, også, sier daglig leder Torbjørn Sterri i Sandnes Eiendomsselskap.

Sandnes Eiendomsselskap gir opptil en million kroner i bonus hvis byggeplassavfallet reduseres fra 60 til 20 kilo per kvadratmeter på Skaarlia skole. Tegning: Arkipartner
Det begynte med at NKF hadde et ønske om å starte et prosjekt med avfallsfrie byggeplasser.