Fjerning av løv fra takrenner og rensing av taksluk er blant oppgavene du bør ta deg tid til før vinteren kommer. Byggdrifter Dennis Grepperud viser hvordan.

Klar til vinteren: Her er ekspertens råd

Med villere og våtere vær som følge av klimaendringene blir det stadig viktigere å klargjøre hus og hjem før vinteren setter inn. Dennis Grepperud, prisvinnende bygningsdrifter i Lillestrøm kommune og Årets byggdrifter i 2019, har gode råd til deg som eier egen bolig.

Det handler om boligen din, for de fleste av oss den største verdien vi eier. Manglende vedlikehold kan føre til skader som forringer bygget og dermed verdien hvis eiendommen en gang skal selges, sier Grepperud.

– Det er mye man kan gjøre selv uten fagkompetanse, sier han, – men noen gagner kan det også lønne seg å hyre fagfolk.

Vann – fiende nummer én

I vårt våte og vindfulle klima er det vannet som er fiende nummer én – og særlig i kombinasjon med kulde. Vann utvider seg når det fryser og kan gjøre stor skade på takkonstruksjoner, avløp og bygningskonstruksjon hvis det kommer på avveier.

– Rensing av takrenner og taksluk på flate tak er det viktigste tiltaket man kan gjøre før vinteren setter inn, sier Grepperud.

– Takrenner fører vannet vekk fra taket og sikrer at det ikke renner ned langs veggen, der det kan trenge inn i kledningen. Tette taksluk kan også skape store problemer og føre til skader på taket, sier han.

– Mange tror kanskje at disse tiltakene ikke er nødvendig hvis man ikke har mye vegetasjon rundt huset, men med moderne klima blir løv og andre partikler ført langt med vinden. Takrenner og sluk må renses uansett, sier han.

Privatpersoner står fritt til å benytte stige til denne jobben, men det kan være lurt å spandere et par tusenlapper på å leie en lift, mener den profesjonelle byggdrifteren.

– Med en lift når man gjerne hele hussiden på én gang, mens jobben tar lenger tid med stige, understreker han. For dem med høydeskrekk er rådet klart:

– Er man redd for høyder, vil det imidlertid ikke være noen god løsning å bruke lift. Da er det kanskje best å få profesjonell hjelp, sier han.

Sjekk kledningen

Høsten er våt og fuktig, og ikke den ideelle tiden for å male store overflater. Likevel bør man ettergå kledningen på huset og sjekke om det er sprekker eller bobler i malingsoverflaten. Disse stedene bør man sørge for å dekke med et lag ny maling for å hindre fuktgjennomgang og frostspreng i vinterhalvåret, og så gjennomføre den store malerjobben til sommeren.

– Det viktigste er å sørge for at vannet ikke finner veien inn bak kledningen gjennom vinteren. Et lag ny maling vil ofte være nok, sier Grepperud.

– Dessuten er det viktig å vaske huset, sier han. Gjennom den varme årstiden samler det seg støv, pollen og skitt på husveggen som fungerer som næring for mikroorganismer som tærer på malingen.

Bruk riktig vaskemiddel

– Her er det viktig å skille mellom husvask og kraftvask. Kraftvask skal brukes før maling og bidra til å matte ned det gamle malinglaget og skape heft. Husvask er beregnet til å vaske vekk skitt, uten å matte ned overflaten, sier Grepperud.

– Til denne jobben er det helt greit å bruke en vanlig hageslange. Høytrykksspyleren kan fort bli vel sterk og sende vannet inn i treverket, sier han.

Mange husstander har installert frostsikre utekraner, men det er helt nødvendig å koble fra utstyret før kulden setter inn, forteller Grepperud.

– Når hageslangen er koblet til kranen, er den ikke frostsikker. Da står vannesøylen gjennom kranen og ut i slangen. Frostsikre kraner bør derfor være helt frakoblet alt utstyr, sier Grepperud.

Hold det rent og ryddig i hagen

Kratt, åpne kompostbinger og særlig ting som er plassert inntil husveggen kan lett bli et lunt hjem for uønskede husdyr gjennom vinteren. Det kan lønne seg å beskjære store busker og trær og ikke minst fjerne løvhauger, kvist og kvas og ikke minst åpne komposter før vinteren setter inn. Plenen bør klippes før første snøfall, men verken for kort eller for langt, ifølge Grepperud.

– Blir gresset for høyt, oppstår det et hulrom mellom bakken og snøen som egner seg utmerket for mus og andre uønskede gjester. For kort gress kan skape isbrann, sier han. Siste gressklipp kan med fordel gjennomføres uten gressoppsamler på klipperen.

– Det fungerer som gjødsel for plenen og gir god vekst når våren kommer, sier Grepperud.

– Det kan også være en stor fordel å sørge for at mus og rotter ikke kan komme seg innunder kledningen. Til det bruker man såkalte musebånd, som klippes i riktig lengde og hindrer dyrene i å komme inn.

– Det handler i stor grad om sunn fornuft. Oversikt og ryddighet, særlig langs husveggene er viktig, ved siden av rensing av takrenner og sluk. Det kommer du langt med, sier Grepperud.

Tips før vinteren

 • Rens takrenner og taksluk på flate tak.
 • Vask huset med husvask og sjekk kledningen for skader og blærer – mal over.
 • Rydd opp på tomta, særlig langs husveggen.
 • Beskjær gjerne trær og busker og klipp plenen halvkort. Greiner skal beskjæres over skudd.
 • Gjør deg kjent med hvor stoppekranen både inne og ute befinner seg.
 • Husk at nødetater skal kunne ta seg frem til eiendommen, sett gjerne opp brøytestikker om nødvendig.
 • Samle gjerne informasjon om eiendommen i en egen perm, så blir det lett å tilkalle hjelp om du trenger det.
 • Gressklipper og utemøbler bør rengjøres og oppbevares innendørs. Sett gjerne inn med litt olje eller vaselin.
 • Markiser og parasoller som brukes ute om sommeren, bør rengjøres før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør eventuelt impregnering.
 • Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser. Ikke glem hytta og campingvognen. Forebygg ved å tilsette egnet frostvæske og avløpsåpner.
 • Smør hengsler og låser før vinter setter inn, her må man bruke smøremidler uten vann.
 • Kjelleren er svært utsatt for fuktskader grunnet påvirkning av fukt innenfra og utenfra. Her er det viktig å se etter skader på utvendig vegg, og at vann blir drevet vekk fra muren. Har du sluk i kjeller, bør du sjekke at det ikke er tett. I tillegg bør ventilasjonsristen rengjøres før vinteren.
 • Tak: All stein eller plater skal ligge på plass. Hvis en av disse har forflyttet seg, må du sjekke at undertaket er intakt før du legger ny stein på plass. Det er særdeles viktig at snøsikringen er i orden.
Det viktigste er å sørge for at vannet ikke finner veien inn bak kledningen gjennom vinteren.

Ivareta sikkerheten

Særlig arbeid i høyden medfører en sikkerhetsrisiko, og det gjelder selv ved lave høyder. Før du går i gang, sørg for å ha riktig utstyr tilgjengelig, og ta et overblikk over omgivelsene for å identifisere risikomomenter. Hvert år blir flere personer skadet, også ved fall fra lave høyder. Tenk metodisk, og motstå fristelsen til å ta snarveier. Ulykker skjer ofte når man skal nå de siste bordene. Flytt heller stigen, og unngå å strekke deg. Ha alltid en medhjelper som holder stigen som alltid skal stå på plant underlag.