Eiendomssjef og assisterende kommunaldirektør Arnt Ståle Sæthre foran det splitter nye distriktsmedisinske senteret i Brønnøysund. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

Regionsenteret i Sør-Helgeland  oppgraderer

Alle har hørt om Torghatten og Brønnøysundregistrene. At Brønnøysund også er regionsenter på Sør-Helgeland, et kraftsentrum for oppdrettsbransjen og nettopp har bygd et topp moderne distriktsmedisinsk senter, er det ikke like mange som vet.

Senteret har vært planlagt i lang tid, og byggestart falt sammen med koronaepidemien. Som byggherre igangsatte vi likevel prosjektet, og tok med det en betydelig risiko, sier Arnt Ståle Sæthre, som er både eiendomssjef og assisterende kommunedirektør i Brønnøy kommune. Han kan fortelle om noen få våkenetter under en intens byggeperiode.

– Senteret er bygd i tilknytning til det kommunale helsesenter, og byggingen startet i april 2020. Bygget på 2900 m2 sto ferdig sommeren 2021, og ble satt i drift 1. januar 2022 med Helgelandssykehuset HF som leietaker.  Senteret er et utrolig verdifullt tilskudd til livskvalitet og trygghet blant innbyggerne i Brønnøysund og Sør-Helgeland, fastslår en fornøyd og stolt Sæthre, som gladelig gir en omvisning i hjemkommunen denne vakre aprildagen.

– Et byggeprosjekt til 220 millioner er ikke hverdagskost i en kommune på vår størrelse, og det gir selvsagt en ekstra god følelse å ha kunnet være med å bidra til at dette ble virkelighet, med alt det medfører for lokalbefolkningen, sier han.

Det nye senteret inneholder nemlig en rekke spesialisthelsetjenester som brønnøyværingene og Sør-Helgelendingene tidligere har måttet reise utenbygds for å motta. Her er en rekke spesialisthelsetjenester, som for eksempel hjertepoliklinikk, gynekolog og øre-nese-hals-avdeling, samlet under ett tak, i nye, lyse og trivelige lokaler et steinkast fra Brønnøy sentrum.

– I en liten kommune kommer man tett på innbyggerne. Det å være med på sånne viktige tiltak er en av mange gode grunner til å jobbe i kommunen, sier Arnt-Ståle.

 

Sentrumsutvikling

Men det nye distriktsmedisinske senteret er bare en av mange utviklingstiltak i Brønnøysund. Flytting av Brønnøysundregistrene inn i nytt milliardbygg har åpnet for en rivende sentrumsutvkling, der kommunene har spilt en sentral rolle, både som planmyndighet og tilrettelegger. Resultatet er et nytt havnebygg, vegg i vegg med det nye Brønnøysundregisteret, som også huser Digidir og Altinn. Når Thon Hotel Brønnøysund samtidig har gjennomgått en vesentlig oppgradering, betyr det at sentrumsområdet har fått en skikkelig ansiktsløftning.

– Det var en ekstra utfordring at det måtte være drift i registrene både under bygging og flytteprosessen, sier Sæthre.

– Og trafikkforholdene var også utfordrende. I dag er parkeringshus i to etasjer under etablering, og områdene rundt det flotte registerbygget er under oppgradering til park, sier han.

– Men det er klart, et sånt prosjekt var en komplisert affære i et lite og kompakt sentrum, sier Sæthre, som også kan fortelle at prosjektene har vært sentrale for å opprettholde aktiviteten i pandemi-perioden.

– Her i området har det ikke vært én permittert håndverker, fastslår han

 

Vil skape trivsel for innbyggere og turister

I 2021 ble Lille Brønnøya folkepark åpnet og det er et av mange aktivitetsområde og turmål i Brønnøysund sentrum. Her er det klatrenett, Rampline-anlegg, klatreseil og sitteplasser langs sundet. Målet var å skape en sammenhengende havnepromenade, og området ble forvandlet fra steinrøys til kultur-folkepark og aktivitetspark. Tiltaket har vært vellykket, og parken er mye i bruk, forteller Sæthre.

– Parken er et samarbeidsprosjekt mellom Brønnøy kommune, Nordland fylkeskommune, Sparebankstiftelsen, Kulturdepartementet og Torghatten ASA. Det ble selvsagt gjennomført flere runder med innbyggermedvirkning, og vi fikk mange verdifulle innspill. Resultatet er en park som folk føler eierskap og tilknytning til, sier Sæthre.

 

Ny giv på Torghatten

Mange turister finner veien til Brønnøysund, og landemerket Torghatten står overfor en overhaling, med etablering av nye turstier, toalettfasiliteter og lademuligheter for elbiler. Flere millioner skal investeres for å gjøre området enda mer attraktivt for turistene.

– Brønnøysund og Torghatten er et populært og viktig turistmål, og dette blir en etterlengtet oppgradering som vil gjøre området tilgjengelig for mange flere enn i dag. Vi er stolte av Brønnøysund – og er stolt av hva vi har fått til i løpet av ganske få år, avslutter Sæthre.

Tar imot syklister i august

Allerede i august 2022 kan Brønnøysund virkelig få vist seg frem. Da går Arctic Race av stabelen, nordkalottens svar på Tour de France. 12. august går startskuddet i Mosjøen, og syklister fra 190 land legger ut på den 15,5 mil lange etappen til Brønnøysund. Målgangen vil skje i sentrum.

– Dette er et kjempearrangement som vi er glade over å få være med på, sier Sæthre.

– Og da er det en ekstra bonus at vi får vist frem det nye sentrum for en hel verden. Det er stort.

Resultatet er en park som folk føler eierskap og tilknytning til.
Det nye havnebygget ligger vegg i vegg med Brønnøysundregisterets nye bygning. Alle foto: Kjell Jørgen Holbye.
Torghatten, Brønnøys mest kjente landemerke, skal bli mer tilgjengelig.