Trondheim Eiendom bruker droner for å utføre inspeksjoner på sin store bygningsmasse.

Trondheim flyr høyt

Med 200–220 oppdrag i året sparer Dronetjenesten i Trondheim Eiendom fire millioner årlig i arbeidstid og gate- og liftleie. Men det er en del å passe på.

Først og fremst er det viktig å forstå at en dronetjeneste faktisk er en luftfartsorganisasjon underlagt Luftfartstilsynet, understreker leder for Dronetjenesten, Frode Hansen.

– Det stilles strenge krav til sikkerhet og rutiner, og ting må være på stell. Dernest er det avgjørende at den som skal bygge opp tjenesten, har en genuin interesse for flyging. Det gjør ikke noe å ha litt modellfly-erfaring, for å si det sånn, sier han.

– Der må jeg virkelig berømme Trondheim kommune som har latt oss holde på siden 2014, sier han.

– Uten en innovativ ledelse hadde det ikke gått.

I dag er det to hele stillinger i dronetjenesten, og til sammen 12 piloter i organisasjonen. For ja, en droneflyger er en pilot, og når man er kommet på det nivået man har nådd i Trondheim, kreves det både sertifikater, kompetanse og trening. Blant annet er det et krav at alle piloter skal ha minst én flytime i måneden, uavhengig av oppdrag, ganske enkelt for å holde flyferdighetene ved like.

 

Gir en bedre tjeneste

– En drone på en viss størrelse kan selvsagt gjøre stor skade om den skulle falle ned, og i bykjernen i Trondheim må vi ha et veldig høyt sikkerhetsnivå, så vi er sertifisert med den høyeste klassifiseringen, som gjør at vi kan fly over hus og folk, forteller Hansen.

– Men nå skal jeg ikke gi inntrykk av at dette er helt umulig, en liten drone på under 250 gram kan man fly etter å ha tatt Luftfartstilsynets nettbaserte kurs og test, sier han.

Men hva består oppdragene i? Dronetjenesten tar bilder og film, og benyttes hovedsakelig av vedlikeholdsavdelingen. Trondheim Eiendom gjennomfører en fireårig vedlikeholdssyklus på ca. 200 adresser, og dronefotografering er en viktig del av vedlikeholdsarbeidet. Takinspeksjoner på høye bygg og milevis med takrenner blir nå avfotografert.

– Det handler ikke bare om besparelser, med dronene har vi også en bedre tjeneste. Trondheim er full av flotte, gamle bygg, og vi setter vår stolthet i å drive et godt vedlikehold og får samtidig en unik dokumentasjon av byen. Med dronene kommer vi til og kan fotografere stukkatur under takskjegg, detaljer som man gjerne vil få med seg. Kvaliteten på fotografiene er enormt god, og får med seg alle detaljer, forteller Hansen. Men mulighetene stanser ikke der.

– Vi har også droner med IR-kamera, slik at vi kan lokalisere lekkasjer og områder med dårlig isolering. Kameraet kan faktisk skjelne temperaturforskjeller ned til 0,2 grader, så dette er en veldig effektiv måte å lokalisere den typen feil på, som jo kan være umulig å finne ved visuell inspeksjon, sier han.

– Vi kan også skape 3D-modeller av bygg ved hjelp av LiDAR-kamera, der mer enn 200 bilder settes sammen til en modell, sier han.

– Når vi skal ut å fly med IR eller LiDAR, meldes det inn til Nasjonal sikkerhetsmyndighet og rapporterer etter endt oppdrag. Ved andre oppdrag melder vi fra til AMK Luftambulansetjenesten, ved oppstart og endt flyging. På alle oppdrag er det en pilot og en observatør. Sikkerhet trumfer alt annet, sier han.

 

Automatisering

Mange av dronene er også programmerbare, en funksjonalitet Frode Hansen og hans folk kan benytte ved mer prosessorienterte dokumentasjonsprosjekter, for eksempel ved riving og nybygg.

– Da programmerer vi dronene til å ta bilder eller film fra nøyaktig samme sted med jevne mellomrom. Det er morsomt og effektivt og gir oss en veldig god dokumentasjon av byen.

 

Personvern viktig

Blant tingene Frode er opptatt av, er personvern, og her er rutinene strenge. Alle bilder som viser ansikter som kan gjenkjennes, blir retusjert. Ansiktene sladdes og originalen blir slettet, slik at det ikke arkiveres noen bilder som inneholder identifiserbare personer.

 

Hjelper innflyttere

Blant oppdragsgiverne er også Boligavdelingen. Dronetjenesten legger til rette for effektiv innflytting og informasjon om nærområdet ved å filme det.

– Da kan folk som skal flytte inn i kommunale boliger lett orientere seg og få vite hvor skolen eller den lokale REMA-butikken befinner seg, sier han. Kollegaer som skal ut og holde presentasjoner og lignende, er også på kundelisten.

– Da kan vi sette sammen en film eller bildeserie. Det gjør inntrykk på publikum, og skaper god kommunikasjon.

 

Batterier til besvær

Med et titalls droner i kontinuerlig drift, er riktig vedlikehold en viktig del av sikkerhetsforanstaltningene. Litium-batteriene som benyttes i dronene sjekkes jevnlig, og den smarte teknologien sørger for at de senker spenningen ved langvarig lagring. Alle droner sjekkes for feil ved hver flyging, og det føres nøye oversikt over at rutinene blir fulgt.

– Det er viktig å ha respekt for teknologien, og batterier er fulle av energi. Om det skulle tatt fyr i batterirommet vårt, ville det antakelig brent i fjorten dager. Så vi er ekstremt nøye, og sjekker faktisk 
spenningen i hver enkelt celle i batteriene hvert kvartal, sier han.

Og sikkerhetstenkningen har gitt det best tenkelige resultatet for Frode og folkene han. Siden starten i 2014 har de fløyet skadefritt og uten uhell.

Med dronene kommer vi til og kan fotografere stukkatur under takskjegg, detaljer som man gjerne vil få med seg.
Leder for dronetjenesten Frode Hansen bak spakene.
Det handler ikke bare om besparelser, med dronene har vi også en bedre tjeneste.