ARTIKKELANNONSE

Trolig en av Europas mest brukte komposittrør

Uponor MLC Kompositt er et komplett rørsystem for tappevann og varme- og kjøle- systemer, inkludert koblinger og nødvendig tilbehør. – Med MLC er det slutt på lodding og andre varme prosesser, forteller markedsansvarlig Terje Andersen i Uponor Norge.

Det typegodkjente Uponor rørsystemet leveres i dimensjoner fra 16 til 110 mm og kan benyttes i hele installasjonen – fra vanninnførsel til tappested. Fordelene sammenlignet med tradisjonelle rørsystemer i kobber og stål er mange, sier Andersen.

– MLC-rørenes kombinasjon av et indre og ytre plastsjikt med en aluminiumskjerne i midten kombinerer fordelene med aluminium og plast på en optimal måte, sier Andersen.

– Oppbygningen innebærer at den indre overflaten er korrosjonsbestandig og hygienisk, samtidig som rørene kan bøyes og presses på en rask og enkel måte med et press-spesialverktøy. Det gjør installasjonen rask og effektiv med deler og verktøy som passer perfekt.

– Konstruksjonen innebærer også mindre motstand i røret, og det blir lite støy når vannet strømmer gjennom rørene, betydelig mindre enn i forhold til bruk av tradisjonelle rør, som stål og kobber rør sier han.

Dimensjoner fra 16 til hele 110 millimeter innebærer at MLC-systemet har et stort bruksområde, og kan benyttes i de aller fleste tilfeller der man har behov for å flytte vann – alt fra boliger til industrielle applikasjoner. Systemet egner seg godt til rehabilitering av gamle rørsystemer, og i Norge har mange bygninger behov for utskifting av rørføringer.

– Uponor MLC kan brukes til alle typer installasjoner og er typegodkjent for bruk til tappevann og varme- og kjøleanlegg, rørsystemet passer godt til horisontale og vertikale rørstrekk understreker Andersen.

Mens det i Norge er veldig vanlig å benytte rør av kobber og stål, har komposittrør allerede vært i bruk i resten av Europa i flere tiår. Rask installasjon og fleksibilitet i bruk er blant de fordelene han peker på. Alupex rørsystemer kan enkelt kappes og presses med en spesialpressbakke som er tilpasset de enkelte rørdimensjoner, og systemet omfatter et stort antall koblingstyper. Koblingene finnes i både messing og PPSU – En stor fordel er at man ikke trenger å tenke på om man har riktig del til riktig applikasjon, alle delene passer til alle applikasjoner. Det skaper mindre arbeid og forenkler hverdagen til håndverkerne, i tillegg til at rørene er mye lettere og enklere å håndtere, sier han. Alupex-rørene kan enkelt bøyes og tilpasses helt uten bruk av varme.

– Rør i dimensjonene 16 til 32 millimeter bøyes enkelt for hånd og ved bruk at bøyefjær, mens de større dimensjonene 40 til 75 millimeter bøyes med bøyeverktøy. 75 til 110 millimeter rør bøyes normalt ikke, da bruker man deler for å gjøre retningsforandringer. Det er også enkelt å gjøre reparasjoner eller utvidelser – her kan man gå rett inn og kutte, bytte den delen som skal erstattes og presse på plass ny del. Her er det ikke nødvendig med varmesertifikat, sier Andersen.

Uponor, som har hovedkontor i Finland, er i dag etablert over hele Europa og er en av Europas største produsent av Alupex-rør. I Norge har selskapet 29 ansatte med hovedkontor i Vestby, men Andersen forteller at MLC-rørsystemet er tilgjengelig over hele landet.

– Vi distribuerer via alle de store VVS grossistene i Norge, og både rør og deler lagerføres over hele landet. Velger du Uponor MLC rørsystem, kan du være trygg på tilgjengeligheten av både rør og koblingsdeler, sier Andersen.

 

SA10
Terje Andersen i Uponor Norge