NKF Magasinet | 01. Nært og digitalt
413
page-template-default,page,page-id-413,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Torbjørn Vinje, direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening

Nært og digitalt

Det snakkes og skrives mye om digitalisering. Teknologien brukes til åutføre eksisterende tjenester mer effektivt og levere nye tjenester. Hva betyr dette for deg som vanlig innbygger eller arbeidstaker?

Teknologien endrer arbeidslivet, men skaper også nye arbeidsplasser. Noen yrker forsvinner, mens nye kommer til. Endringer er smertefulle for dem som står midt i dem, spesielt for de som mister jobben. Men – historien viser at teknologiske endringer ikke skaper mer arbeidsledighet. Det er flere som jobber innen finans i dag enn for 20 år siden.

 

Det nye er at endringene skjer hyppigere og på mange områder samtidig, kalt den fjerde industrielle revolusjon. Det skaper utrygghet, og kunnskap blir raskere utdatert. Det blir behov for jevnlig oppdatering i hele den yrkesaktive karrieren.

I offentlig sektor brukes teknologien til det beste for innbyggerne. Min mor på 88 bor lenger hjemme ved hjelp av velferdsteknologi – og hun ønsker det selv. Ansatte i helsesektoren får frigjort tid som brukes sammen med pasientene. Smarte vannmålere sørger for at du betaler for riktig forbruk, og for at kommunen lettere oppdager lekkasjer.

 

Indre Østfold kommune er en realitet fra 2020. Mange er engstelige for at lokal identitet forsvinner, og for større avstander til tilbudene. Den nye kommunen etablerer fem innbyggertorg. På hvert torg blir det både offentlige og private tjenester, slik at tilbudets omfang og nærhet blir bedre enn tidligere.

Nesset kommune gikk til topps i Forbrukerrådets ferske undersøkelse av kommunale tjenester. Direktøren uttalte: «De forstår viktigheten av å snakke med innbyggerne sine og gi raske og gode svar.»

 

De fleste av oss er vant til å betjene oss selv gjennom digitale tjenester. Men det vil alltid være en gruppe som ikke behersker teknologien. Det skal vi ta på alvor. Vårt samfunn måles på i hvilken grad vi tar vare på de som ikke er helt «A4». Vi skal tenke nært og digitalt.

 

Torbjørn Vinje, direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening

 

Det nye er at endringene skjer hyppigere og på mange områder samtidig, kalt den fjerde industrielle revolusjon. Det skaper utrygghet, og kunnskap blir raskere utdatert.