TOPVollen5800
Foto: Kristin Svorte

Setter pris på kommunen

– I en travel hverdag blir det ikke mye tid til å reflektere over hvor mange tjenester kommunen faktisk leverer, sier Christine Sjøvold. Sammen med barna Henrik (13) og Petter (11) og ektemannen Kristian har hun nettopp feiret sin første jul i nybygd enebolig i Vollen i Asker. Vi utfordret familien til en prat om kommunale tjenester.

Den siste direkte kontakten vi hadde med kommunen var da ferdigattesten for huset ble klar, sier Kristian. IT-gründeren som driver selskapene Pixel & Bytes AS og Sensee AS i Asker, er glad for at prosjektet er i mål.

– Det manglet et rekkverk på terrassen, men nå er endelig alt i orden, smiler han. Verken han eller Christine legger skjul på at det til tider har vært en stri tørn med byggesaken.

– Det er mye som skal på plass, og kommunen påla oss blant annet å bygge egen vei, som kommunen tok over ved ferdig­stillelse. Man kan jo bli irritert, der og da, men jeg er egentlig glad for at de tar utvikling av infrastruktur på alvor, sier Christine.

– En vei skal jo vare i mange år, og veistandarden er viktig blant annet for trafikksikkerhet og fremkommelighet, sier hun.

– Og nå er det jo kommunen som sørger for brøyting, strøing og vedlikehold, legger hun til.

– Det er en øyeåpner å bygge hus, legger Kristian til.

– Ting man ikke tenker på til daglig, blir plutselig veldig synlige, for eksempel vann, avløp og avfallshåndtering.

– Vi tar det for gitt at det kommer rent og godt vann ut av springen, at toalettet fungerer, at kloakken blir renset før den slippes ut, og at noen kommer og henter og håndterer alt søppelet vi produserer. Vi er nok kravstore kunder, og kommunen fortjener anerkjennelse for jobben den gjør, sier han.

 

De to guttene i skolealder er aktive innen idrett og teater, og mye av hverdagen går med til aktiviteter av forskjellige slag. Christine er oppmann for fotballaget til eldstemann Henrik, og Kristian er ivrig håndball- og fotballpappa. Dessuten har Christine engasjert seg som foreldreutvalgsrepresentant på Arnestad skole og Vollen ungdomsskole, der guttene går. Og begge guttene har selvsagt gått i kommunal barnehage.

– Asker tilbyr et fantastisk oppvekstmiljø, fra barnehagen og oppover, sier Christine.

– Det gjelder både selve driften av barnehager og skoler, men også det store tilbudet av arenaer, som fotballbaner og svømme- og idrettshaller samt andre aktivitetstilbud.

– Ja, skyter Petter inn. – Det er vel kommunen som driver biblioteket også, er det ikke det? Vi drar ofte dit og låner bøker og henger. Og kulturhuset der jeg hadde teaterforestilling? Det er vel kommunens?

– Ja, det er sant, sier Christine. – Og de tilbyr så mange forestillinger og foredrag både store og små, mange helt gratis.

– Jeg har egentlig ikke tenkt så nøye over at alt dette er kommunalt drevet, men det er det jo, sier hun ettertenksomt. Kristian er enig.

– Dette skal jeg tenke på neste gang jeg skal betale kommunale avgifter, sier han.

– Da skal jeg fokusere på hva vi får for pengene.

For i realiteten er familien Sjøvold, i likhet med de fleste andre norske familier, omgitt av kommunale tjenester fra de hopper i dusjen om morgenen til de legger seg om kvelden. Vi er avhengige av kommunale tjenester gjennom hele livsløpet, og kommunen er på plass med tilbud til alle aldersgrupper – fra helsestasjonen for nyfødte til omsorg og pleie i livets siste fase. I mellomtiden går vi i barnehage og på skolen, benytter veier og gang- og sykkelstier, trener i kommunale anlegg og tar kommunale transportmidler som buss og bane til og fra jobb og aktiviteter. Blir vi syke, går vi til lege eller sykehus. Og i likhet med de fleste tar familien Sjøvold det som en selvfølge at alt fungerer knirkefritt.

– Jo mer jeg tenker på det, jo mer innser jeg at kommunen driver en enormt omfattende virksomhet, sier Christine.

– Det er nesten til å bli svimmel av – dette er faktisk det meste som skal til for at vi skal leve moderne, aktive liv, sier hun.

SIDEVollen12640
Aktive gutter: Petter (t.v) og Henrik snører joggeskoene.