TOP IMG_6028
I Operahuset Nordfjord settes det årlig opp operaer med profesjonelle og amatører i samarbeid.
Foto: Eid kommune.

Eid kommune satser på sentrum

I Eid i Sogn og Fjordane tar kommunen aktivt grep for å skape og vedlikeholde et vitalt sentrum. Aktivitet og fortetting er sentrale nøkkelord.

Administrasjonssenteret og det dominerende tettstedet i Eid er Nordfjordeid, idyllisk beliggende innerst i Eidsfjorden, en sidefjord til Nordfjord. Her bor ca. halvparten av kommunens 6000 innbyggere, med de øvrige spredt på mindre bygder.

– Eid er en kommune i vekst, sier kommunalsjef teknisk og samfunn, Elin Leikanger, som også forteller at kommunen forbereder seg på sammenslåing med nabokommunen Selje fra 2020.

– Da vil den nye kommunen Stad se dagens lys, sier Leikanger.

Men før den tid har kommunen mange baller i luften – og målet om å styrke Nordfjordeid som kommunesenter er sentralt i arbeidet.

– Vi jobber systematisk med å styrke sentrum, både når det gjelder varehandel, kulturtilbud, boligutbygging og fritidsaktiviteter, sier hun.

– Områdeutviklingen av sentrum ble vedtatt for tyve år siden og har gitt gode resultater.

Kontakt med fjorden

Blant resultatene er den nye Sagaparken, som ble offisielt åpnet i september 2016. På det tolv mål store området er det anlagt universelt utformet badeanlegg i tillegg til et friluftsareal med grillhytte og gangstier. Anlegget har også trim- og lekeapparater. Dessuten skal parken utvides med Sagastad-senteret. Bygget vil blant annet inneholde en modell av Myklebustskipet, Norges største vikingskip, som ble funnet i nærheten.

– Med Sagaparken har vi gjenopprettet kontakten mellom strandbyen Nordfjordeid og fjorden, som ble brutt i forbindelse med deponering av masser da Lotetunnelen ble anlagt så langt tilbake som i 1966. Parken har vært en stor suksess og blir allerede svært mye brukt, forteller Leikanger.

– Vi ville gi strandlinjen tilbake til folket. Det har vært svært populært.

Som et ytterligere tiltak har kommunen stimulert til handel i sentrum – blant annet ved å legge bygdas kjøpesenter midt i tettstedet.

– Vi vet at mye av handelen foregår på kjøpesenter, og vi ville holde denne trafikken i Nordfjordeid. Vi tror det har bidratt til å skape aktivitet i sentrum, til glede for hele handelsstanden, sier Leikanger.

Energi fra sjøvann

Fjordvarme er et annet tiltak som bidrar til å heve kvaliteten på sentrum i Eid kommune. Her henter man vann fra fjorden på femti meters dyp. Sjøvannet holder mellom fire og åtte grader – det er kaldest om sommeren – og med denne temperaturen blir vannet sendt rundt i vestlandsbygda. Om sommeren brukes det til kjøling, om vinteren er det varme som gjelder.

– Fjordvarmeprosjektet har gitt oss muligheten til for eksempel å holde fotballbanen i bygda snø- og isfri gjennom vinteren, forteller prosjektleder Torfinn Myklebust.

– Ellers benyttes energien både i kommunale lokaler, boliger og næringslivet, og da med varmepumpeanlegg i hvert enkelt bygg, sier han. Det gjelder blant annet hotell, kjøpesenter, videregående skole – samt flere boligprosjekter.

– Anlegget leverer energi til ca. 100 000 kvadratmeter, og vi er i ferd med å utvide kapasiteten ytterligere. Det gir oss rimelig og stabil energiforsyning og skaper et potensial for næringsutvikling, sier han.

Fra opera til rock

Ingen kan unngå å legge merke til det rike kulturlivet i Nordfjordeid. Her holder Operahuset Nordfjord til, som setter opp årlige operaforestillinger. Alpinanlegg og kino, en rekke kulturhus og ca. 200 frivillige organisasjoner bidrar til å sette sitt preg på bygda. På stedets folkehøgskole blir Fjordingen, Norges nasjonalhest, ivaretatt på ridelinja. Og sannelig finner vi ikke en av Norges største rockefestivaler her også.

– Rockefestivalen Malakoff har rukket å vokse seg stor og er blitt blant de ledende festivalene i Norge, med 20 000 publikummere i fjor. I Nordfjordeid er det noe for enhver smak! sier Leikanger entusiastisk.

– Du må få med at vinneren av MGP Junior har kommet fra Nordfjordeid de siste to årene. Det sier litt om kulturlivet her i vest, sier hun. Og tilbudet skal gjelde alle. I november 2017 åpnet Bua i Nordfjordeid. Her kan alle som har behov for det, låne sportsutstyr som kajakk, kano, ski, telt og alt annet til natur- og sportsopplevelser.

– Det skal være godt å bo i Eid. Det er vært fremste mål, sier Leikanger.

SIDE Maskeballet 2015 - Ballett 2 - Svein Nesbakk
Eid kommune kan by på et rikt kulturliv med tilbud til folk i alle aldre.
Foto: Øystein Torheim.