ARTIKKELANNONSE
TOP _MG_3893
Q-Bic Plus-fordrøyningsanlegg monteres på få timer. Foto: Norsk Wavin AS.

Fordrøyingsanlegg som varer hele byggets levetid

Med overvannskassetten Q-Bic Plus tilbyr Norsk Wavin AS en fleksibel og robust løsning for håndtering av overvann. Magasinet er enkelt å dimensjonere og installere, og legger til rette både for infiltrering og kontrollert avrenning til avløp. – Den åpne innvendige konstruksjonen tillater slamsuging og rengjøring gjennom hele levetiden, sier produktsjef VA Vidar Handal i Wavin.

Rask og enkel montering, en robust konstruksjon som tillater overkjøring med 20 tonns akseltrykk og den åpne innvendige konstruksjonen er blant fordelene med Q-Bic Plus. Kassettene på 120 x 60 x 60 cm leveres med løse bunner, sider og hjørnestolper, og de fleste anlegg monteres på en formiddag. – Vi benytter bare jomfruelig polypropylen i produksjonen, noe som sikrer topp kvalitet på det ferdige produktet, sier Handal. Den fleksible utformingen gjør systemet anvendbart i de fleste sammenhenger. – Med Q-Bic Plus kan man bygge fordrøyningsanlegg i alle størrelser – fra enebolig til fotballstadioner, sier Handal, som nettopp har levert fordrøyningsanlegg på 992 kubikkmeter til nye Vålerenga stadion – Intility Arena.

 

Tilgjengelighet for inspeksjon og rengjøring

Blant de største utfordringene med tradisjonelle fordrøyningsanlegg er at de er vanskelige å rengjøre i løpet av levetiden. Slam og partikler som samles i anlegget vil bygge seg opp og redusere anleggets kapasitet over tid. Med Q-Bic Plus er dette problemet løst.

 

– Den åpne innvendige konstruksjonen, kombinert med inspeksjonskummer, gjør at anlegget er helt åpent og kan rengjøres ved behov. Slik sikrer man seg et anlegg som møter kravene til enhver tid, også etter ti, tjue eller tretti års drift, sier Handal. – I kombinasjon med den robuste konstruksjonen og solid materiale gir dette anlegg med levetid tilsvarende bygget det tilhører, sier han.

 

Infiltrering eller avløp

Overvannshåndtering er i fokus som aldri før. Kommunene vil ha kontroll på hvor mye vann som når avløpssystemet, og krever derfor håndtering av overvann. Fordrøyningsanlegg basert på Q-Bic Plus lar byggherren velge mellom infiltrasjon til grunn eller å la vannet slippe kontrollert ut i avløpssystemet.

 

– Kassettene dekkes med fiberduk klasse 2 eller 3, og permeabiliteten på duken bestemmer graden av infiltrering, sier Handal. – Dette avhenger igjen av typen av masser og jordsmonn i området. Her kan man velge alt fra infiltrasjon av alt overvann til et lukket system der vannet slippes gradvis ut i avløp, sier han. – Vi kontrollerer utslipp til avløp med virvelkammer som forsinker utstrømmingen. Dette er en robust og forutsigbar løsning som fungerer, sier han.

 

Enkel beregning

Dimensjonering av fordrøyingsanlegg baserer seg på areal av lukkede overflater – tak, asfalt og gressmatte – nedbørsmengde, tillat avløpsvolum og naturlig avrenning. På sine hjemmesider tilbyr Wavin en enkel og funksjonell kalkulator som beregner korrekt dimensjon på anlegget basert på lokale nedbørforhold.

 

– Her er det bare å legge inn relevant informasjon, så vil systemet regne ut den optimale størrelsen på fordrøyningsanlegget i tillegg til å sette opp en komplett bestillingsliste på deler samt regne ut utgravingsvolum. Enklere kan det ikke bli, sier Handal fornøyd.

 

 

 

SIDE Vidar
Vidar Handal, produktsjef i Wavin