NKF Magasinet | 09. Norsk Kommunalteknisk Forening fikk Beste Praksis-hammer
875
page-template-default,page,page-id-875,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Norsk Kommunalteknisk Forening fikk Beste Praksis-hammer

Under NKF-dagene i Ålesund i 2018 ble NKF bygg og eiendom tildelt Bygg21s Beste Praksis-hammer for arbeidet med kravspesifikasjoner for kommunale boliger. – Det er milliarder av kroner å spare på at norske kommuner bruker samme kravspesifikasjon for kommunale bygg, sier Elisabeth Leikanger, daglig leder for fagforumet NKF Bygg og Eiendom.

Vi har fått tilbakemeldinger på at kravspesifikasjonen for kommunale boliger var «vårens beste nyhet», og det er vi veldig stolte av. Det er store summer å spare for de som tar i bruk kravspesifikasjoner for offentlige bygg. Derfor er arbeidet med å skape oppmerksomhet rundt samfunnsnytten helt sentralt, sier en fornøyd Leikanger.

Det er Bygg21 som deler ut Beste Praksis-hammeren som en utmerkelse for beste praksis i norsk byggebransje. Konkurransen skal fremme personer, bedrifter og prosjekter som har tatt i bruk løsninger, arbeidsmetoder, verktøy eller materialer som har bidratt til enda bedre, mer lønnsomme og mer bærekraftige bygg.

 

– Nå kan alle kommuner bruke gjennomarbeidede funksjonskrav i sine anskaffelser. Boligprodusentene mener at utformingen gir mulighet for tilpasning til leverandørens produksjonsopplegg på en måte som kan spare opptil 20 prosent av byggekostnadene, sier Bygg21-direktør Sverre Tiltnes. Han la også vekt på at kravspesifikasjonene blant annet er tilrettelagt for bruk av ny velferdsteknologi, og at NKF har samarbeidet med Husbanken og Difi, Fredrikstad, Flesberg og Vågå kommuner samt Boligprodusentenes Forening og elektroinstallatørenes forening Nelfo i utarbeidelsen.

 

– Når alle landets kommuner bruker NKFs «Kravspesifikasjon for kommunale boliger», vil kommunene få bedre og billigere boliger, til beste for lokalsamfunnet og brukerne, sier Tiltnes.

Fredrik Horjen og Harald Andersen har stått svært sentralt i arbeidet.

– Vi er beæret over å ha fått prisen for beste praksis fra Bygg21. Det ligger mye arbeid bak, og vi er veldig fornøyde med at Bygg21 ser dette, sier Horjen og Andersen. Kravspesifikasjoner for barnehager, sykehjem og skoler er også på trappene, og i dette arbeidet bidrar representanter for de ti største byene.

– Denne prisen inspirerer til ytterligere innsats i dette arbeidet, avslutter Horjen og Andersen.

Elisabeth Leikanger mottok Beste Praksis-hammeren fra Sverre Tiltnes, adm. dir. i Bygg21.