NKF Magasinet | 10. Slå sammen kommuner
876
page-template-default,page,page-id-876,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
By og land er samlet i samme kommune – her Melsomvik, som tidligere lå i Stokke. Foto: Shutterstock

Slå sammen kommuner?  Tenk kultur!

Jo fortere det går å få smeltet sammen kulturene, 
jo bedre. Det er erfaringen hos ansatte i tre tidligere 
kommuner etter sammenslåingen til nye Sandefjord.

Mye bra; mye som burde vært ordnet tidligere. En kommunesammenslåing blir aldri som i festtalene på forhånd, men det er slett ikke verst i nye Sandefjord.

Fra nyttår skal over 100 kommuner slås sammen med en eller flere naboer.

– Jo fortere vi klarer å få sammensmeltet kultur, jo raskere går det, sier Anne Merete Sørensen.

 

Flytting og investeringer

Hun var hovedtillitsvalgt i Andebu kommune; nå har hun det samme vervet i storkommunen Sandefjord. Sammen med kolleger fra forskjellige kanter av nykommunen og forskjellige sektorer gir hun gjerne noen råd til alle dem som slår seg sammen fra nyttår.

Hanne Slettvold kommer fra tidligere Sandefjord kommune. Hun har sett hvordan mange arbeidsplasser er flyttet inn til byen, til Sandefjord, men også hvordan Andebu har fått gjennomført tiltak som det ikke ville blitt råd til alene. Alt fra store investeringer, som ny skole i Kodal og oppgradert renseanlegg, til de små, men hyggelige – som sommerens blomsterdekorasjon med det nye kommunevåpenet.

– Mange ble flyttet til det gamle rådhuset i Stokke. Det blir alltid bråk når noen må flytte, men det har slått positivt ut. Nå vil de ikke tilbake, forteller Mette Clifton.

 

Savner bussruter

Anita Torpengen kom inn i den nye storkommunen fra jobb i Stokke. Hun ser at avstanden er det som både ansatte og brukere legger mest merke til:

– Et kvarter å kjøre er ikke langt, men det føles slik når du har vært vant til å gå tre skritt. Det er uvant for mange at de ikke har alt helt nært lenger, sier hun.

Noen er vanskeligere å få tak i, andre er enklere. Mens Nav har flyttet inn til Sandefjord, har biblioteketi Andebu fått utvidede åpningstider. Anne Merete Sørensen skulle gjerne hatt hjelp fra fylkeskommunen for å gjøre alt litt enklere. Bussforbindelsen innad i kommunen er ikke god nok, nemlig. Bussene fra tidligere Andebu kommune går oftere til Tønsberg enn til det nye kommunesenteret.

 

Ulik lønn

– Vi får ikke lærlinger til utkantstrøkene når ikke infrastrukturen er på plass. Sandefjord videregående skole er Norges største, men de som jobber med helse- og oppvekstfag, får ikke lærlinger ut på flotte arbeidsplasser, sier Sørensen.

Blant de ansatte i kommunen er lønn den heteste poteten:

– Folk jobber på gulvet med ulik lønn. Lønnsharmoniseringen er ennå ikke ferdig. Den burde vært på plass tidligere, sier Hanne Slettvold.

 

Kommune-Kari

Samtidig ser hun positive effekter i teknisk sektor:

– Nå er det blitt parkvesen, veiene er vedlikeholdt mye bedre, og det er grøftet mye. Det har vært masse etterslep i både Stokke og Andebu, sier hun.

Mette Clifton roser IT-avdelingen, også. På hjemmesiden til kommunen svarer chatroboten «Kommune-Kari» folk på spørsmål.

– Sandefjord er en IT-kommune. Veldig mye er positivt. Så gjelder det bare å finne penger til alle de gode planene, sier hun.

– Jeg opplever at tjenestene er blitt levert. Sett fra mitt ståsted er jeg imponert av ledelsen i Sandefjord kommune, sier Anne Merete Sørensen.

 

Byttet folk

Midt i arbeidet med å få alle til å fungere sammen, har kommunen stått lenge med midlertidig ledelse. Da jobbene i den nye kommunen skulle besettes, sluttet flere av kommunalsjefene i de tidligere kommunene. Dermed ble mange lederjobber besatt midlertidig frem den siste tiden før sammenslåingen. Dessuten har det vært uro rundt rådmannsjobben. Resultatet har vært konstituerte rådmenn det meste av tiden siden de tre kommunene ble til én. Nå er ny, fast rådmann ansatt.

– Det vi hører fra mange av mellomlederne som satt før sammenslåingen og som fortsatt er med, er at de er litt mer usikre. De går et ledd høyere opp enn før for å spørre. Før kommunesammenslåingen var de litt flinkere til å ta beslutninger på lavest mulig nivå. Det gjør de ikke lenger, men vi håper at det forandrer seg med ny rådmann på plass, sier Clifton og Slettvold.

 

Tilgjengelige

Til gjengjeld forteller de fire om en ordfører og en opposisjonsleder som er veldig tilgjengelige for publikum: De reiser rundt i kommunen og møter innbyggerne, og de svarer når folk ringer dem.

Det som står igjen, er å få på plass kulturen.

– Vi har jo merket at det er tre kulturer som møter hverandre. Det er godt at det er relativt høyt under taket her. Den første tiden er det viktig at hele kommunen gjenspeiles og at alle de tidligere kommunene er der, og så regner jeg med at det jevner seg ut litt. Det er mange som skal til for å bygge kultur, sier Anne Merete Sørensen.

Hvalfangstmonumentet til Knut Steen har gitt ny Sandefjord nygammel identitet – kommunevåpenet er hentet fra monumentet. Foto: Shutterstock
Når tre kulturer møter hverandre må det være høyt under taket.