NKF Magasinet | 12. Lyser opp i vintermørket
878
page-template-default,page,page-id-878,page-child,parent-pageid-868,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Kirka på Træna fra 1773 er ett av fem steder som er blitt opplyst. Prosjektet gir oss som bor her mer livsglede og livskraft, sier ordfører i Træna kommune, Per Pedersen.

Lyser opp i vintermørket

Lyset har kommet til Træna, Norges tredje minste kommune som befinner seg uti havgapet ved Polarsirkelen. Også på vinterstid.

Kontrastene mellom lys og mørke er enorme, bokstavelig talt som natt og dag. Og derfor opplevdes det nesten som om det var et fyrverkeri i museumshagen, da avdelingsleder ved Helgelands museum på Træna, Marit Bertheuusen, for første gang så den opplyst.

– Tidligere var museumshagen og området rundt museet som ei mørk usynlig dump om vinteren. Dette utgjorde litt av en forskjell! Siden museet ikke har åpent året rundt, er den opplyste hagen også en gylden arena til å ha utendørs utstillinger på, sier Bertheussen. Bak oss, mellom snø og istapper, henger det seks bilder på bergveggen.

Museumshagen er ett av fem steder som er blitt opplyst i Prosjektet Træna Urban Lighting som Osram har gjort i samarbeid med Træna kommune. Prosjektet sto ferdig for et år siden.

Hjemmebrent kaffe på bålet

Bertheussen byr på kaffe rundt en bålpanne i museumshagen, kaffen er fersk og nylig brent på Træna Kaffebrenneri. Brenneren selv, Aleksey Virich, sitter også ved bålet. Han er fra Ukraina og ikke vant til mørketid, så ønsker mer lys velkommen til øya.

– Så bra at Osram valgte å komme hit lengts uti havet med prosjektet. Det løfter et lite sted som Træna og kan inspirere andre steder til å gjøre noe lignende, sier Bertheussen.

Fra museumshagen er det utsyn til kirka fra 1773. Ordfører i kommunen, Per Pedersen, synes det er helt fantastisk at kirka aldri lenger vil forsvinne i mørket, selv ikke midt på svarteste vinteren.

– Selv om en har et fjernt kirkeliv, er kirka viktig for trænværingene. Lyssettingen betyr kjempemye for oss, den gir oss som bor her mer livsglede og livskraft, sier Pedersen.

Kirka har vært opplyst tidligere, men strømforbruket var så stort at det ble slutt på det. Med ny LED-belysning er det mini-male kostnader kommunen har i strømforbruk for å holde Træna Urban Lighting i live. Det er Elektroselskapet Sinus i Sandnessjøen som har stått for installeringen.

Trænværingene har fått velge stedene

Så hvorfor valgte Osram å lyssette akkurat Træna? Her kaster ordføreren ballen videre til Moa Björnson, utviklingssjef i kommunen.

For å komme til Björnson må en gå forbi lekeplassen, som ligger der som et lysende Soria Moria-slott. Det var barna på Træna som sa de ønsket seg lys på lekeplassen, og det i skiftende farger. Brukermedvirkning har vært kjernen i prosjektet, innbyggerne har fått bestemme hva som skal lyses opp. De har blant annet fått spørsmål om hvilke steder de ville brukt mer om vinteren om det var lys der.

– Brukermedvirkning er vel DNA-et i jobben min, hvordan innbyggerne skal involveres for å få i gang ulike prosesser i kultur, næringsliv, turisme. Ofte er brukermedvirkning enklere å få til på mindre steder som Træna, sier Björnson, som tidligere jobbet med dette i Malmø kommune.

Hun forteller at Osrams opprinnelige plan var å gjøre prosjektet i Oslo, men der fikk de ikke helt napp. Mens på Træna derimot, var det ja og tusen takk med en gang.

Det er May-Lis Amundsen, en av Trænas 460 innbyggere, glad for. Hun viser et bilde av Petter Dass-kapellet, som ligger 1 km fra sentrum, og er det fjerde stedet som er lyst opp. Det femte er veien opp til Vanntårnet. Men hun snakker varmest om lekeplassen.

– Det er så vakkert og fascinerende å se på, hvordan den skifter farger. Det var bekmørkt på lekeplassen før og den kunne ikke brukes om vinteren. Nå kan barna leke der året rundt.

Ble nominert til Lysprisen

Træna Urban lighting ble nominert til Norsk lyspris i år, og fikk diplom i åpen klasse. Av prosjektene som ble nominert var mange kommunale. Det er Lyskultur som står bak Lysprisen.

– 80 prosent av sanseinntrykkene får vi via synet. Det er den viktigste av våre fem sanser, sier Tomas Sjögren i Lyskultur. Han snakker om lysets betydning fra Lyskulturs lyse lokaler ved Oslofjorden som, muligens helt tilfeldig, ligger nettopp på Lysaker.

Han var på Træna for et år siden og holdt foredrag om lys på vinterfestivalen «Ta Træna med storm» akkurat da lysinstillasjonene sto klare. Fysiske omgivelse er råstoff for tanker og følelser, belysning spiller derfor stor rolle for hvordan vi tolker og opplever omgivelsene våre, understreker Sjögren.

Flere kommuner får lysplaner

De nye LED-lysene minsker strømforbruket med 80 til 90 prosent. Sjögren tror dette kan føre til at flere lysprosjekter kan settes i gang.

Kommunene har mye å hente i å jobbe med riktig belysning, både utendørs og innendørs. Riktig belysning spiller inn på mange plan; fra helse til trygghet, sikkerhet og velvære.

– Hva som er riktig lyssetting varierer etter hva lokalet skal brukes til, eller utendørs og utendørs må det ses i sammenheng med omgivelsene og det aktuelle behovet for sikkerhet. Men riktig lyssetting gir et spekter av muligheter og skaper behagelige rom. For eksempel kan et forsamlingshus i en liten kommune som har et godt og justerbart lysanlegg tilpasses etter som om det er en juletrefest, eller et møte, som skal holdes, sier Sjögren.

Å Involvere fagfolk tidlig er viktig, og han er glad for at fler og fler kommuner får Lysplaner. Først ute var Hammerfest, verdens nordligste og mørkeste by også, for over ti år siden.

 

Lyset har endelig kommet til nord

Nå er Træna i gang med sin plan.

– Vi skal blant annet skifte gatelysene og gå over til LED-lys, sier Björnson.

Hun er godt fornøyd, prosjektet har bare fått positive tilbakemeldinger fra innbyggerne, de vil snarere ha mer lys! Og kanskje vil lyset også lokke flere tilreisende på vinterstid.

– Det er flott å se hvordan en kan skape uterom og en hyggelig atmosfære med en relativt enkel belysning. I Sør-Europa har de lenge hatt et bevisst forhold til det. Endelig har også vi her oppe i nord skjønt hvor mange muligheter som finnes med lys.

Tomas Sjögren, publikasjons og fagansvarlig i Lyskultur, mener kommunene har mye å hente i å jobbe med riktig belysning, både utendørs og innendørs. Riktig belysning spiller inn på mange plan; fra helse til trygghet, sikkerhet og velvære. Foto: Lisbet Jære
Kommunene har mye å hente i å jobbe med riktig belysning, både utendørs og innendørs. Riktig belysning spiller inn på mange plan; fra helse til trygghet, sikkerhet og velvære.