NKF Magasinet | 13. Internasjonal oppmerksomhet til Bergens bossnett
879
page-template-default,page,page-id-879,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Digital sporing av avfallet. Bossnettet i Bergen tar i bruk innovative løsninger.

Internasjonal oppmerksomhet til Bergens bossnett

 

Siden 2015 har avfallet til innbyggerne i Bergen sentrum gått under jorden. Per i dag har systemet 7000 husholdningsbrukere – i tillegg til nærmere 200 bedriftskunder. Nå får Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BIR) internasjonal oppmerksomhet for løsningen.

Det som gjør systemet unikt er kombinasjonen av identitetskontroll, betaling basert på bruk og muligheten til å skille mellom næring og husholdning på samme løsning, sier Eva Skjold, kommunikasjonssjef i BIR.  Det er veldig spesielt at vi har klart å implementere det i en middelalderby som Bergen.

– Vi er veldig takknemlige for at vi har bypolitikere som til de grader har turt å satse på det grønne skiftet, og det har uten tvil bidratt til å sette Bergen på kartet, legger hun til.

2017 ble nemlig året der Bergens avfallssystem fikk internasjonal heder. I skarp konkurranse med 26 medlemsland i den internasjonale foreningen for kommunalteknikk, IFME, kunne en stolt representant for BIR motta prisen for årets internasjonale infrastrukturprosjekt i Kansas City. Prisen ble delt ut for første gang og anerkjenner et prosjekt som leverer best i forhold til samfunnsøkonomiske gevinster, servicegrad, standard og positive effekter for felleskapet. Innovasjon og kreativitet i kommunalteknikk er også viktige kriterier.

– Dette er en viktig anerkjennelse til det arbeidet BIR og Bergen kommune har gjort med dette prosjektet, sier Skjold.

– Samtidig er det et viktig skritt på veien til å gjøre Bergen til Norges grønneste storby. Nå kan vi si at vi er i verdenstoppen innenfor teknologi på avfallshåndtering, fastslår hun fornøyd.

– Bergen er den første byen i verden hvor det etableres et bossnett i hele den eksisterende sentrumskjernen. Juryen vektlegger også bossnettet i Bergen sin overføringsverdi for andre kommuner og land rundt om i verden, legger hun til.

Også i den internasjonale kåringen av årets «Urban Environment» i regi av Smart City Expo World Congress i Barcelona gjorde Bossnettet det skarpt. Her ble den bergenske avfallsløsningen  slått av et kinesisk prosjekt for smarte bygninger. Bergen var nominert i konkurranse med prosjekter fra Brasil, Argentina, USA og Polen.

– Det at avfallsløsninger får en status som samfunnskritisk infrastruktur i smarte byer, er veldig bra og inspirerende for videre utvikling av tjenesten, sa Terje Strøm, daglig leder i BIR Nett AS, etter utdelingen.

 

Vil digitalisere avfallsstrømmene

BIR-sjefen er opptatt av at avfallshåndtering anerkjennes som en viktig del av utviklingen av smarte byer, og kan fortelle at renovasjonsselskapet nå arbeider med videre utvikling på dette feltet. André Tangen er digitaliseringssjef i BIR, og han er klar på at avfallshåndtering kommer til å bli stadig viktigere.

– Avfallsløsninger er en viktig del av den samfunnskritiske infrastrukturen, og vi jobber aktivt for å tilby stadig bedre løsninger, forteller han.

Sentralt i videreutviklingen av Bossnettet står etableringen og utviklingen av WasteIQ AS, et BIR-selskap som med utgangspunkt i bossnettet har skapt en digital plattform for å distribuere og sammenstille data fra ulike avfallshåndteringssystemer. Fremtiden er digital, mener Tangen, og det gjelder også avfallssektoren.

– Tjeneste- og forretningsutvikling starter med tilgjengeliggjøring av data, og WasteIQ er et system for å samle inn og behandle data knyttet til avfallshåndtering, som for eksempel hvor mye, hva slags avfall som til en hver tid går gjennom systemet og gi kunder tilgang til infrastrukturen. Systemet kan samle data fra forskjellige typer innsamlingsmetoder, noe som kan gi store og positive ringvirkninger både for logistikk og gjenbruk, sier Tangen.

– Redusert tungtransport i sentrum og data om hva slags avfall som kan egne seg som råvarer i annen produksjon, er begge med på å redusere miljøbelastning og klimautslipp, sier han.

Mens WasteIQ er utviklet av BIR, er selskapet partner i Proptech – en klynge som tar mål av seg til å være en sentral arena for innovasjon og utvikling av nye produkter og tjenester som kan ha både nasjonal og internasjonal betydning. Sammen med eiendomsutviklere og byutviklingsmiljøer bidrar BIR med spisskompetanse på avfallshåndtering og renovasjon.

 

Larver gjør jobben

Et eksempel på hvordan innovativ avfallshåndtering kan bidra til å skape nye produkter er Invertapro, der BIR eier 20 prosent. Selskapet benytter melbillelarver til å omdanne matavfall til høykvalitetsprotein som kan brukes blant annet som dyrefôr og i oppdrettsindustrien.

– Dette er et prosjekt der digitalisering viser sin verdi. I produksjon av næringsmidler – både til dyr og mennesker – er det viktig at vi kan følge med på hvilke ressurser som blir brukt. Derfor blir det så viktig å følge strømmene og ha oversikt over hva vi til enhver tid behandler, sier Tangen.

– I fremtiden vil avfall bli en stadig viktigere ressurs i den sirkulære økonomien, legger Skjold til.

– Vi i BIR har som mål å sitte i førersetet for denne utviklingen.

Bergen er den første byen i verden hvor det etableres et bossnett i hele den eksisterende sentrumskjernen.